Succesverhaal
Everien Noordam

Vijftig kilo verlies je niet zonder slag of stoot

Everien Noordam woog nog geen vier jaar geleden meer dan honderdtwintig kilo. Nu minder dan 72. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot.

Het was haar slimme nichtje dat voor Everien het verschil maakte. Zij vroeg – het was maart 2015: “Zal ik eens een afspraak maken om te trainen bij Eddy Borges – dan ga ik met u mee.” Everien stond niet te juichen, maar liet zich meetronen onder de gedachte: “Ik ga wel zien wat het gaat worden.” Ze droeg haar geschiedenis mee: “Ik had al vaak en veel geprobeerd af te vallen, maar het bleef jojoën.”

Trainen is ook een relatie opbouwen met de trainer. Everien, met haar stevige karakter, en Eddy, met gulle lach en plezier in het leven, maar net zo betrokken om tot resultaat te komen. Eddy zette Everien op de crosstrainer, Everien wilde niet.

Toewerken naar een doel: met bewaking van grenzen, maar bovenal doen!

Zo begon het aftasten van elkaar – en soms het botsen. “Nu weet ik dat de kracht van Eddy is dat hij op een subtiele manier luistert. Hij gaat niet echt tegen je in.” Borges weet zelf: “Het is belangrijk hoe je dingen overbrengt. Je leert als trainer om te helpen bij het bewaken van grenzen; hoe dat moet scheelt van mens tot mens.” Zo zijn de beste oefeningen voor ieder anders. Maar uiteindelijk moet er wel toegewerkt worden naar een doel. “Of mensen zich daar nu ongemakkelijk bij voelen of niet... Dat gaan we wel doen. Maar al doende laat ik wel steeds merken dat ik weet dat de mensen er moeite mee hebben.”

Terugkijkend moet Everien er om glimlachen, maar zo werd dat toen niet gevoeld. Het leidde tot soms flinke aanvaringen tussen die twee sterke karakters. “Je moet af en toe botsen om er sterker uit te komen.”

Heldere methode met duidelijke duur en volgorde

Borges werkte volgens een heldere methode door de training en voedingsadvies te periodiseren: in de eerste maand de belastbaarheid testen, in maand twee met krachttraining beginnen om de spieren te versterken en na de derde maand de focus leggen op conditie. Daarnaast kwam het aspect van het eten om de hoek kijken: voedingsanalyse, en daarna advies op maat en het periodiseren van de voeding. Met direct al resultaten. Eddy: “Everien viel eigenlijk vanaf dag één een pond tot een kilo per week af, en dat was precies volgens plan.”

Tot het moment dat Everien op de weegschaal stond en dacht: 'Ik ben een kilo kwijt – en ik ben nog niet tevreden'. Ze ging nog harder sporten – en minder eten. “Vanaf dat moment moest ik haar afremmen in plaats van stimuleren”, aldus Eddy.

Het lichaam van Everien gaf zelf seintjes af: een oude blessure speelde op. Het kostte Everien de grootste moeite om rust te nemen, en na herstel niet direct in de hoogste versnelling door te rennen en trainen.

Naast fysieke aanpak ook mentaal aan het werk

Naar boven kwamen 'emoties waar ik iets mee moest gaan doen'. Dat betekende dat Everien behalve moest trainen, ook moest gaan praten. Borges betrok daar mental-coach Boudy Pilgram bij. “Hij begrijpt beide werelden, die van het lichaam en van de geest.”

In juni 2016 bereikten Everien en Eddy hun gestelde doel. Lichaam en geest waren in balans. Everien had een gezonde BMI en een puike conditie voor haar leeftijd. Everien, Eddy en Boudy besloten het traject af te sluiten met het gezamenlijk lopen van de Run for Kika in Rotterdam.

Ja!
Ik wil ook veranderen
en start vandaag nog

Ontvang onze nieuwsbrief!

Sportief in je mailbox

Move For Change

Maassluis


Extra informatie